Kuvareportaasi Paimion parantolasta

Paimion parantolaa pidetään yhtenä Alvar Aallon merkittävimmistä töistä. Parantolan rakennustyöt aloitettiin vuonna 1930 ja se valmistui 1933. Suunnittelussa oli mukana myös Aallon puoliso arkkitehti Aino Aalto.

Paimio Sanatorium is considered one of Alvar Aalto’s most significant works. The sanatorium was completed in 1933.

Paimion parantolan päärakennus. Edessä pääovi ja vasemmalla toisessa kerroksessa ruokasali. Oikealla muun muassa osastoja.
Parantolan ruokasali. Ikkunoiden vieressä olevista ketjuista sai avattua ylimpien suurten ikkunoiden alaikkunat. Ruoka tarjoiltiin potilaille pöytiin.
Ruokasalin huonekasvit olivat ikkunoiden välissä pölyn ja bakteereiden vähentämiseksi.
Ruokasalin katossa olevia Aaltojen suunnittelemia valaisimia. Valaisinten välissä alkuperäiset vesikiertoiset lämmityselementit.
Ruokasalin alkuperäinen Aaltojen suunnittelema valaisin, jossa suunnittelun yhtenä lähtökohtana oli silmille miellyttävä valo.
Ruokasalin päätyseinässä oleva alkuperäinen kello, jossa on käsinmaalattu numerotaulu.
Potilaiden seurusteluhuone.
Potilaiden seurusteluhuoneen katto maalattiin kiiltäväksi, jotta mäntymetsä heijastuisi siihen suurten ikkunoiden kautta. Valaisimissa on lasikuvut pölyn vähentämiseksi.
Potilaiden seurusteluhuoneen takka ei ole koskaan ollut käytössä. Syynä on Aallon suunnitteluvirhe. Takka ei vedä seinän läpi menevän hormin kautta, ja ylöspäin lähtevä hormi olisi jouduttu viemään useiden kerrosten läpi.
Kirjaston päätyikkunoiden avausmekanismi.
Kävyillä täytetty Aalto-maljakko kirjaston pöydällä.
Aalto halusi keltaisella värillä tuoda aurinkoa sisälle. Kaiteen alaosassa olevaa sinistä väriä kutsutaan Paimion siniseksi. Matalat portaat helpottivat potilaiden liikkumista ja likaantuvia kohtia maalattiin tummemmaksi. Kaiteiden välissä olevat levyt on asennettu jälkeenpäin.
Osastoilla oli erilaisia värimaailmoja.
Aallon suunnittelema leposänky, jonka päällä on makuupussi. Tuoleilla levättiin muun muassa kattoterassilla.
Kattoterassi, johon Aalto suunnitteli jälkeenpäin kuvassa näkyvän jatko-osan.
Kattoterassi toiseen suuntaan kuvattuna.
Hissin koneisto haluttiin jättää näkyville.
Potilashuone 1970-luvulla.
Potilashuone 1970-luvulla.
Alkuperäinen potilashuone.
Alkuperäisen potilashuoneen käsienpesualtaat. Muotoilulla pyrittiin poistamaan veden valumisäänet.
Valaisin alkuperäisen potilashuoneen pöydällä.

Kuvat: Petri Tyynmaa © 2021

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store